Mindfulness cursus

Gerda Caris

Mindfulness: Effectief omgaan met de stress van het leven

Leven met aandacht
We proberen het leven voortdurend te sturen. Dit houdt ons in ‘doen’, en dan zijn we nooit klaar. Mindfulness verschuift de aandacht van doen naar zijn. Veel in het leven overkomt je, dat is niet te voorkomen, maar je kunt wel leren te kiezen hoe je ermee omgaat. Waardoor je meer regie over je eigen leven ervaart.

Werken met aandacht
Velen van ons ervaren druk tijdens het werken. En meestal ook nog van tevoren: ‘krijg ik het wel af’ of erna: ‘had ik maar …’.  Soms is dat gezonde stress die nodig is om een klus te klaren. Maar vaak is het: hoge werkdruk, overwerken, dingen té goed willen doen, bang zijn om te falen, nergens meer tijd of rust voor hebben. Dan wordt werken onplezierig en een kwestie van stug doorgaan. Gelukkig kan iedereen leren (nog) beter om  te gaan met die werkdruk. Door ontspannen en bewust te schakelen tussen ‘doen’ en ‘zijn’ oftewel tussen actie en reflectie. Dat is mindfulness. Het effect is dat je je meer relaxed voelt en minder opgejaagd. Vanzelf creeer je zo meer overzicht, word je creatiever en ben je een prettiger iemand om mee samen te werken.

Minder stress, meer genieten
Velen van ons worstelen met stress. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ook jij kunt leren effectief om te gaan met klachten. Mindfulness brengt je terug naar het hier en nu. Je kunt belemmerende gedachten, emoties en spanning makkelijker loslaten. In de cursus Mindfulness oefen je methodieken die zeer effectief zijn bij (werk)stress, burn-out, angst, piekeren, vermoeidheid, slapeloosheid en negatieve stemmingen. De cursus is geschikt voor iedereen die de regie over het eigen leven wil voeren, minder geleefd wil worden door oude gedragspatronen, en voor mensen die (weer) meer voldoening in hun bestaan willen.

Open aandacht
De kern van aandachttraining ligt in het verschil tussen leven op de ‘automatische piloot’ en leven met ‘open aandacht’. In het ene geval ga je van de ene activiteit over naar de andere, zonder stil te staan bij wat je aan het doen bent of wat je zou willen doen. In het geval van ‘open aandacht’ kies je ‘bewust’ voor wat je doet, voor wat je denkt, voor wat je voelt.

Doel van de cursus
In de training wordt gewerkt aan het vergroten van de vaardigheid om met aandacht in het hier en nu te blijven. Vaak zijn we met onze gedachten in het verleden of we dwalen weg in fantasieën of zorgen over de toekomst. Dat roept vaak onprettige gevoelens op, die ons ‘nu’ verpesten. Door meer aanwezig te zijn in het nu, krijgen we meer energie en mogelijkheden tot onze beschikking om op een positieve manier aan te wenden. We voelen ons dan meer de regisseur van ons leven, in plaats van het gevoel geleefd te worden. Een goede naam voor de cursus zou ook kunnen zijn: train your brain!

Neurowetenschap bewijst dat meditatie niet alleen stress vermindert, maar letterlijk je brein verandert! Neurowetenschapper Sara Lazar heeft er onderzoek naar gedaan. Haar meest opzienbarende bevinding: na acht weken meditatie verandert het brein en ontstaat er nieuwe grijze massa. De amygdala, het vecht- of vluchtgedeelte van het brein dat een belangrijke rol speelt bij angst en stress, werd kleiner bij mensen die deelnamen aan het achtweekse programma.

Achtweekse cursus
De lessen combineren westerse psychologie met oosterse wijsheid. We maken gebruik van aandacht, meditatieve oefeningen en communicatieve vaardigheden. Andere aspecten zijn: stresshantering, visualisatie en yoga.

Praktische informatie

  • 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2½uur. Daarnaast besteed je elke dag minimaal 30 – 45 minuten aan oefenen.
  • Data: nader te bepalen.
  • De cursus is gebaseerd op de MBSR-training van Jon Kabat-Zinn.
    (MBSR = Mindfulness Based Stress Reduction)

Trainer: Gerda Caris